جامعه کارائیب و بازار مشترک (CARICOM) سازمانی است که توسط بیست کشور در منطقه کارائیب برای ترویج یکپارچگی اقتصادی و همکاری متقابل بین کشورهای عضو تشکیل شده است.
تاریخچه جامعه کارائیب و بازار مشترک چیست؟
CARICOM در سال 1973 برای توسعه یک سیاست اقتصادی هماهنگ برای کشورهای عضو و اجرای برنامه ریزی توسعه و پروژه های ویژه برای حمایت از کشورهای کمتر توسعه یافته در حوزه قضایی خود تشکیل شد.
همچنین به عنوان یک بازار واحد منطقه ای (بازار واحد CARICOM) برای بسیاری از اعضای خود اداره می شود و در اختلافات تجاری مداخله می کند.
جامعه توسط کشورهای در حال توسعه تشکیل شد تا برنامه ریزی توسعه ای را طراحی کنند که به ارتقای اقتصاد کمک می کند و اشتراک عادلانه از مزایای یکپارچگی اقتصادی را تضمین می کند.
CARICOM دارای پانزده کشور عضو و پنج عضو وابسته است. جمعیت آن حدودا شانزده میلیون نفر است و 60 درصد از آنها زیر 30 سال سن دارند. آنها عمدتاً از اقوام مختلف بومی، آفریقایی، هندی، اروپایی، چینی، پرتغالی و جاوه ای هستند. با معاهده چاگواراماس در 4 ژوئیه 1973 در جورج تاون، گویان تاسیس شد. این سازمان در حال حاضر در همان شهر مستقر است.
این جامعه در سال 1958، پس از 15 سال تلاش طولانی در جهت ارتقای همگرایی و همکاری منطقه ای ظهور کرد. این سازمان با سه هدف اصلی تأسیس شد: (1) تشویق همکاری متقابل بین کشورهای عضو. (2) تنگ کردن روابط سیاسی و اقتصادی بین خود. (3) ترویج همکاری های فرهنگی، آموزشی و صنعتی.
زبان اصلی کشورهای عضو CARICOM چیست؟
زبان اصلی CARICOM انگلیسی است و مکمل فرانسوی و هلندی و انواع آنها و همچنین عبارات آفریقایی و آسیایی است. این جامعه شامل کشورهای در حال توسعه از باهاما در شمال تا سورینام و گویان در آمریکای جنوبی است.
کشورهای عضو CARICOM
همه کشورهای عضو آن جز بلیز در آمریکای مرکزی و گویان و سورینام در آمریکای جنوبی جزایر هستند. اعضای کامل CARICOM عبارتند از:
- آنتیگوا و باربودا
- باهاما
- باربادوس
- بلیز
- دومینیکا
- گرانادا
- گویان
- هائیتی
- جامائیکا
- مونتسرات
- سنت کیتس و نویس
- سنت لوسیا
- سنت وینسنت و گرنادین ها
- سورینام
- ترینیداد و توباگو
کشورهای عضو وابسته عبارتند از:
- آنگویلا
- برمودا
- جزایر ویرجین بریتانیا
- جزایر کیمن
- جزایر ترک و کایکوس
کشورهای شرکت کننده به عنوان ناظر عبارتند از:
- آروبا
- کلمبیا
- کورآئو
- جمهوری دومینیکن
- مکزیک
- پورتوریکو
رئیس انجمن کشورهای کارائیب و بازار مشترک
CARICOM توسط رئیس و این پست توسط سران کشورها (برای جمهوری ها) و سران دولت (برای قلمروها) 15 کشور عضو آن به صورت چرخشی انجام می شود.
حاکمیت CARICOM در معاهده Chaguaramas تعریف شد و بعداً در سال 2002 در معاهده تجدید نظر شده Chaguaramas تجدید نظر شد. ساختار به ارگان ها، بدن ها و نهادها سازماندهی شده است.
ارگان عالی جامعه کارائیب کنفرانس سران دولت است. این سازمان متشکل از سران دولت های کشورهای عضو است و مسئول جهت گیری سیاست های خود است. آنها تصمیم گیرنده نهایی در مورد معاهدات بین جامعه و سازمان ها و دولت های بین المللی هستند.
معمولاً کنفرانس تصمیم خود را به اتفاق آرا می گیرد. رسیدگی به عملیات مالی جامعه نیز بر عهده کنفرانس است اما این وظیفه به شورای جامعه محول شده است.
روسای ورودی، مستقر و خروجی کنفرانس یک کمیته فرعی کنفرانس را تشکیل می دهند که به عنوان دفتر شناخته می شود. این توسط معاهده تجدید نظر شده چاگواراماس ایجاد شد. دبیر کل به دفتر کمک می کند.
ارگان عالی جامعه CARICOM
دومین ارگان عالی جامعه، شورای جامعه است که با حضور وزرای کشورهای عضو تشکیل شده است. این وزرا مسئول امور CARICOM هستند. مسئولیت های اصلی شورای جامعه شامل تهیه یک برنامه استراتژیک برای جامعه، هماهنگی یکپارچگی اقتصادی، همکاری عملکردی (توسعه انسانی و اجتماعی) و توسعه روابط خارجی خارجی است. سایر ارگان های انجمن عبارتند از:
- شورای توسعه اقتصادی و بازرگانی (COTED)
- شورای روابط خارجی و جامعه (COFCOR)
- شورای توسعه انسانی و اجتماعی (COHSOD)
- شورای برنامه ریزی مالی (COFAP)
به غیر از این ارگان ها، جامعه نهادهای مختلفی نیز دارد. آنها عبارتند از:
- آژانس همکاری در بلایا و شرایط اضطراری (CDRA)
- موسسه هواشناسی کارائیب (CMI)
- سازمان هواشناسی کارائیب (CMO)
- شرکت کارائیب برای غذا (CFC)
- موسسه کارائیب برای حفاظت از محیط زیست (CEHI)
- موسسه تحقیقات و توسعه کشاورزی کارائیب (CARDI)
- موسسه آموزشی کارائیب در حفاظت از حیات وحش و کمک های دامپزشکی (REPAHA)
- انجمن پارلمان های جامعه کارائیب (ACCP)
- مرکز توسعه اداری کارائیب (CARICAD)
- موسسه کارائیب برای غذا و تغذیه (CFNI).
همچنین دارای چند مؤسسه وابسته است که عبارتند از:
- بانک توسعه کارائیب (CDB)
- دانشگاه گویان (UG)
- دانشگاه هند شرقی (UWI)
- موسسه حقوقی کارائیب / موسسه حقوقی مرکزی کارائیب (CLI / CLIC)
حرکت آزاد بین کشورهای عضو CARICOM
همه اتباع CARICOM حق ورود به یکی دیگر از کشورهای عضو CARICOM را با اقامت شش ماهه خودکار دارند.
اتباع CARICOM که اقامت قطعی شش ماهه دارند نمی توانند به طور خودکار شامل موارد ذیل شوند:
- ماندن به طور نامحدود
- سکونت گرفتن
- بدون اجازه کار کردن
- ارائه خدمات
- تاسیس کسب و کار
حقوق اقامت
یک تبعه CARICOM که مایل است بیش از شش ماه بماند یا فعالیت های فوق را در یک کشور دیگر CARICOM انجام دهد، فقط می تواند طبق رژیم مربوطه جامعه یا قوانین ملی این کار را انجام دهد.
یک تبعه CARICOM که می خواهد وضعیت خود را به عنوان یک بازدید کننده در طول اقامت خود تغییر دهد، باید به مقامات مربوطه مراجعه کرده و مدارک مورد نیاز را به عنوان یک ملیت ماهر CARICOM یا ارائه دهنده خدمات ارائه دهد یا برای مجوز کار یا اجازه اقامت درخواست دهد.
کلام آخر
بین کشورهای عضو CARICOM تعداد اندکی از آنها دارای برنامه شهروندی و اعطای تابعیت و پاسپورت دوم به متقاضیان میباشند. در این بین کشور دومینیکا یکی از مناسب ترین برنامه های شهروندی را دارد و با توجه به قدرت بالای پاسپورت دومینیکا این برنامه برای خیلی از افراد بسیار مناسب و کاربردی میباشد.
دارندگان پاسپورت دومینیکا میتوانند به تمام کشورهای اروپایی، حوزه شینگن، امریکا، کانادا و بسیاری از کشورهای بزرگ دنیا بدون نیاز به ویزا سفر کنند.
برای دریافت مشاوره رایگان جهت اخذ پاسپورت دومینیکا و آشنایی با دیگر مزایای شهروندی دومینیکا با مشاوران ما در دومینیکا ویژن تماس بگیرید.